Negen gewoonten die je huid geen goed doen
- Geplaatst op
Door natuurlijke cosmetica te gebruiken ben je al goed op weg naar een gezonde, stralende huid. Maar misschien zijn er gewoonten die je hebt die je huid geen goed doen. Daarom in dit artikel: 9 gewoonten die je huid geen goed doen.
1. Ongezonde voeding
Ongezonde voeding, en dan vooral voeding die rijk is aan geraffineerde suikers en enkelvoudige koolhydraten, heeft een slechte uitwerking op de huid. Deze suikers breken collageen af. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van je huid. Bovendien veroorzaken suikers een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor het collageen in de huid stijver wordt en er eerder rimpels kunnen ontstaan. Suikers hebben bovendien een slechte invloed op acne. Een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel zorgt voor de aanmaak van insuline. Insuline stimuleert de productie van androgenen en deze verhogen weer de talgproductie. Ook dierlijke producten, waaronder varkensvlees en melkproducten, kunnen acne verergeren. Dit lijkt veroorzaakt te worden door de hormoonachtige stoffen die deze producten bevatten.
Bij rosacea en andere huidklachten is het goed om te letten op de inname van voedsel wat rijk is aan histamine. Groenten, fruit en kruiden die rijk zijn aan histamine, zoals tomaten, spinazie, avocado, kiwi, aardbeien en koriander kunnen jouw huidproblemen namelijk verergeren. Zeker als je ook regelmatig last hebt van allergische klachten is het goed om histaminerijk voedsel te vermijden.
2. Te weinig drinken
Nee, als je al voldoende water drinkt zal meer water drinken je huid niet verbeteren. Maar als je te weinig water drinkt zie je dit wel aan je huid. Je huid verliest zijn elasticiteit, ziet er doffer uit en rimpels en poriën zijn beter zichtbaar. Het is dus belangrijk om zeker anderhalve liter water per dag te drinken.
3. Teveel alcohol drinken
Teveel alcohol drinken is natuurlijk hoe dan ook niet gezond voor je. Maar je huid wordt er ook niet vrolijk van. Alcohol droogt je huid uit, omdat het de aanmaak van het antidiuretisch hormoon blokkeert. Dit hormoon zorgt ervoor dat onder andere je huid niet te uitdroogt. Bovendien zorgt het drinken van alcohol ervoor dat de hoeveelheid antioxidanten in de huid dusdanig afneemt dat de huid niet langer in staat is om de vrije radicalen veroorzaakt door zonlicht te neutraliseren. Ook wordt door het drinken van alcohol de collageenaanmaak geremd. Hierdoor ontstaan er eerder rimpels en zullen eventueel aanwezige rimpels alleen maar dieper worden.En we zijn er nog niet: alcohol verwijdt ook de bloedvaten. Hierdoor kunnen vooral rond de neus en wangen gesprongen haarvaatjes ontstaan. Door teveel alcohol te drinken raken de haarvaatjes permanent beschadigd en heb je zichtbare bloedvaatjes rond je neus en wangen. Doordat alcohol de bloedvaten verwijdt wordt het vocht in je lichaam anders verdeelt. De huid rond je ogen is dun en daardoor ontstaan er juist daar vochtophopingen, oftewel: wallen.
4. Roken
Dat roken niet goed voor je is weet je wel. Maar wat doet roken met je huid? Ten eerste vernauwt roken de bloedvaten in de huid waardoor er minder zuurstof en voedingsstoffen bij de huid kunnen komen. Dit kan leiden tot een grauwe, vale huidskleur. Ten tweede verliest de huid zijn elasticiteit door het roken. Het aantal vrije radicalen neemt flink toe door het roken en het stimuleert de afbraak van collageen. Door te roken zal de huid vroegtijdig verouderen. Tijdens het roken maak je een constante beweging met je mond. Hierdoor ontstaan de typerende verticale rimpels rond de lippen, de zogenaamde rooklijntjes. En tot slot verergert roken ook huidproblemen, waaronder psoriasis. Rokers hebben bijvoorbeeld drie keer meer kans dat psoriasis zich bij hen openbaart dan bij niet-rokers.
5. Cosmeticaproducten gebruiken die niet bij je huidtype of -conditie passen
Het is heel belangrijk dan de huidverzorging die je gebruikt zowel bij je huidtype als bij je huidconditie past. Gebruik je bijvoorbeeld te vette producten als je een vet huidtype hebt, dan raken je poriën verstopt. Als je een droge huid hebt en je gebruikt producten die je huid niet genoeg voeden, dan kun je last krijgen van jeuk, een trekkerig gevoel en een doffe huid.
6. Niet exfoliëren of juist te veel exfoliëren
Exfoliëren verwijdert dode huidcellen en zorgt daarmee voor een frisse, stralende huid. Het stimuleert de celvernieuwing, het voorkomt verstoppingen van talgklieren en helpt het de huid beter vocht vast te houden. Bovendien worden verzorgingsproducten beter opgenomen. Hoe ouder je wordt hoe belangrijker het is om je huid regelmatig te exfoliëren. Dat het goed is om je huid te exfoliëren is nu wel duidelijk. Maar je kunt het ook overdrijven. Door te veel te exfoliëren raakt je huid geïrriteerd en beschadig je de natuurlijke huidbarrière. Als je een scrub gebruikt om te exfoliëren, gebruik dan een fijne scrub. Een te grove scrub kan je huid irriteren en beschadigen.
7. Geen zonnebrandcrème gebruiken
Maar liefst 90% van de huidveroudering ontstaat door uv-straling, ofwel de zon. Het regelmatige, consequente gebruik van zonnebrandcrème kan dus veel verschil maken: minder rimpels, minder pigmentvlekken en je huid blijft steviger. De beste anti-aging crème is dus een zonnebrandcrème.
8. Je gezicht niet reinigen voor je gaat slapen
Overdag wordt je huid blootgesteld aan bacteriën, uitlaatgassen, stof, zweet, make-up en talg. Als je je huid ’s avonds niet reinigt dringt dit vuil dieper in je huid. Daardoor kan het zorgen voor verstopte poriën, acne, dofheid en afbraak van collageen. ’s Nachts vernieuwt en herstelt de huid zich. Afvalstoffen worden uitgescheiden en de stofwisseling is veel actiever dan overdag. Om dit te stimuleren is het belangrijk dat je huid gereinigd is. Bovendien kunnen de werkzame stoffen in je nachtcrème zo beter hun werk doen.
Als je ’s nachts je oogmake-up laat zitten kan dit leiden tot oogirritatie. En mascara die je laat zitten kan ervoor zorgen dat je wimpers afbreken.
9. Te weinig slaap
Ook een slaaptekort heeft een negatieve invloed op je huid. Dat heeft te maken met twee hormonen: cortisol en melatonine.
Cortisol wordt door je lichaam aangemaakt wanneer je stress hebt. Een slaaptekort leidt tot een verminderd vermogen om cortisol af te breken, wat leidt tot een verhoogde cortisolspiegel. Dat zorgt weer voor een verhoogde talgproductie, waardoor de kans op puistjes toeneemt. Een verhoogde cortisolspiegel vermindert de aanmaak van hyaluronzuur en beschadigd de barrièrefunctie van de huid. Daardoor wordt de huid droger en doffer. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel zorgt er bovendien voor dat het collageen in je huid afgebroken wordt.
Melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd, speelt ook een rol in de kwaliteit van je huid. De productie van melatonine wordt bij een slaaptekort vertraagd. Melatonine beschermt de huid echter tegen celschade, helpt bij het herstel van de huid en zorgt ervoor dat de huid weer nieuw collageen aanmaakt. Een tekort aan melatonine zorgt ervoor dat je huid er eerder oud uitziet en minder goed herstelt.